Staff Nurse Recruitment Model Papers for GNM B Sc Nursing

Staff Nurse Recruitment Model Papers for GNM B Sc Nursing  multiple choice question given below it is very useful for who are looking for Nursing jobs Recruitment  Exams it can helpful for State Government and Central Government Jobs Competition exams

Staff Nurse Recruitment Model Papers

1.The Omentum are                                                                                          Ans: D
A) Faces
B) Movements
C)Agglutinins
D)Folds of Peritoneum
2.The Femur Is                                                                                                   Ans: A
A) Thigh Bone
B)Hand Bone
C)Small bone
D)Neck Bone
3.The Gullet Means                                                                                           Ans: B
A) Trachea
B)Oesophagus
C)System
D)Stomach
4.Cardiac Muscle is                                                                                              Ans: B
A) Voluntary
B) involuntary
C)Cell Membrane
D)Cytoplasm

5.IOL Means                                                                                                           Ans: A
A)Intra Ocular lens
B)Inter Ocular lens
C)Intra Optic Lentule
D)None of Above

6.Tonometer is used to measure                                                                          Ans: C
A)Intra cranial Pressure
B)Inter Optic Pressure
C)Intra Ocular Pressure
D)None of Above

7.Bleeding From Nose is called                                                                               Ans: B
A)Euphoria
B)Epistaxis
C)Epiphora
D)Epidemic

8.Opacity of lens is called                                                                                       Ans: A
A) Cataract
B)Glaucoma
C)Blepharitis
D)Night Blindness
9. ——–is an example of functional psychosis                                                      Ans:- D
A)Depression
B)Mania
C)Obsessive compulsive neurosis
D)Schizophrenia
10. ———Means study of abnormal human behavior                                                 Ans:-B
A)Psychology
B)Psychiatry
C)Psychoanalysis
D)psychodynamics

Staff Nurse Recruitment Model Papers

11———is the condition in which the patient is immobile                                 Ans: D
A)Stress
B)Shock
C)Suppress
D)stupor
12.Failure of memory is called                                                                           Ans: C
A)Agonasia
B)Anaemia
C)Amnesia
D)Aphasia

13.Night time bed wetting is also called                                                           Ans: C
A)Nocturnal emission
B)Nocturnal dyspnea
C)Nocturnal enuresis
D)Nocturnal mare
14. ECT O abbreviation is                                                                                 Ans: C
A)Electro Cardiac Therapy
B)Electro Convulsive Transmission
C)Electro Convulsive Therapy
D)None of Above

15 Psychosomatic Disorders                                                                             Ans: D
A)Bronchial Asthma
B)Rheumatoid Arthritis
C)Peptic Ulcer
D) None of the above
16. Causes of mental illness                                                                              Ans: D
A)Environmental
B)Biological
C)Physical
D)All of the above

17.Which ae the different investigations of psychiatric patient                          Ans: C
A)EEG
B)Psychiatric examination
C)CSF examination
D)All of the above
18. Indications of ECT                                                                                       Ans: C
A)Hallucination
B)Withdrawal
C)Severe depression
D)None of the above
19.Among the following which s not a a mechanism                                        Ans; D
A)Day dreaming
B)Compensation
C)Fantasy
D)Illusion
20.Factors of effective leaning                                                                          Ans: B
A)Reasonable thinking
B)Motivation
C)Extravert
D)Imagination

Staff Nurse Recruitment Model Papers

21.Social problem                                                                                     Ans: C

A) Society
B) Family
C) Prostitution
D) Health
22.Factors that control attention                                                                         Ans: B
A)Sex
B) Intensity
C) Age
D) Race
23. Self active process                                                                                       Ans: C
A) Habit
B) Skill
C)Learning
D)Intelligence
24. Types of thinking                                                                                         Ans: D
A)Imagination
B)Free thinking
C)Uncontrollable thinking
D)All of the above

25.Accumulation of excessive amount of gas in the gastrointestinal tract is     Ans: C
A)Fomites
B)Stool
C)Flatulence
D)Faeces
26.Medicine introduced directly in to the blood vessel is known as                  Ans: D
A)Intra muscular
B)Intra dermal
C)Intra reticular
D)Intra venous
27. Epistaxis Means                                                                                          Ans: A
A)Bleeding from nose
B)Bleeding from ear
C)Bleeding from throat
D)Bleeding from rectum
28. Anoxia Means                                                                                                 Ans: B
A)Lack of Appetite
B)Lack of oxygen
C)Lack of sleep
D)Lack of interest
29. Solution used for testing urine for sug                                                        Ans: B
A)Permanganate solution
B)Benedict solution
C)Hydrogen peroxide solution
D)Gention violet solution
30. Blood pressure is recorded by special instrument known as                       Ans: C
A)Lacto meter
B)Pulse meter
C)Sphygmomanometer
D)Thermometer
31.The covering layers of heart is                                                                       Ans: D
A)Peritoneum
B)Pleura
C)Ostium
D)Pericardium
32. RBC are developed from                                                                              Ans: A
A)Red bone marrow
B)Red blood cells
C)Spleen
D)White blood cells
33. ——- is the master gland                                                                              Ans: B
A)Hypothalamus
B)Pituitary
C)Adrenals
D)Brain
34. ——— is stored in the gall bladder                                                               Ans:B
A)Gastric juice
B)Bile juice
C)Pancreatic juice
D)None
35. 1 gram of fat provides                                                                                   Ans: A

A)Nine calories
B)Ten calories
C)Four calories
D)Six calories
36. Ball and socket joint is                                                                                  Ans: A
A)Freely movable
B)Slightiy movable
C)Fixed
D)None
37. Islets of langerhans situated in                                                                     Ans: D
A)Stomach
B)Brain
C)Liver
D)Pancreas
38. Nephron is functioning unit of                                                                       Ans: A
A)Kidney
B)Nerve
C)Liver
D)Spleen
39. Tuberculosis is Caused by                                                                          Ans: C
A)Virus
B)Fungus
C)Bacteria
D)Spirochetes

Staff Nurse Recruitment Model Papers

40.The surgical management mastoiditis is called                                            Ans: A

A)Mastoidectomy
B)Myringotomy
C)Mastectomy
D)None of the above
41. Short sightedness is called                                                                     Ans: D
A)Metropia
B)Nystagmus
C)Hypermetropia
D)Myopia
42. After tracheotomy the most important point in nursing care is                    Ans: A
A)Prevention of Cough
B)Prevention of speech
C)Prevention of infection
D)Prevention of suffocation
43. Infection in the middle ear is called                                                              Ans: A
A)Otitis media
B)Sinusitis
C)Mastoiditis
D)Tonsillitis
44. Chief aim of medical treatment in the chronic glaucoma                              Ans: A
A)Controlling I.O.P
B)Dialating the pupil
C)Prevention of infection
D)Resting the eye
45. One of the early signs and symptoms of carcinoma breast is                     Ans: D
A)Decrease in size
B)Increase in size
C)Mobile mass
D)Immobile mass
46. Enteric fever is also called as                                                                     Ans:B
A)Malaria
B)Typhoid
C)Yellow fever
D)Hyperpyrexia
47. Some individuals adopt what is known as mechanism to overcome failure or defect                                                                                                               Ans: D
A)Rationalization
B)Fixation
C)Fantasy
D)Compensation
48. ——– is the tug of war between two different opposite ideas & its course of action                                                                                                     Ans: D
A)Frustration
B) Introjetion
C)Defenses
D)Conflict
49. It is a mental process in which we deals with thoughts and ideas               Ans: B
A)Conflict
B)Reasoning
C)Frustration
D)Thinking
50. The Mass of people in regular contact is                                                    Ans: B
A)Single
B)Group
C)Society
D)All of the above
51. It is a mode of action as well as a system of beliefs a sociological phenomenon as well as personal experience                                                                        Ans: A
A)Religion
B)Caste
C)Marriage
D)Family
52. Human sense organs are fully and systematically used in                        Ans: B
A) Observation
B) Habit
C)Fantasy
D)All of the above
53. It is a mental process which gives meaning to the sensation                      Ans: C
A) Identification
B) Rationalization
C) Compensation
D) Perception
54. The large triangular muscle extending from occipital bone is                     Ans: C
A)Masseter
B)Circular
C)Trapezius
D)None of the above
55. Single cell contains number of chromosomes                                              Ans: B
A)22 pairs
B)23 pairs
C)23 only
D)20 pairs

Staff Nurse Recruitment Model Papers

56.One of the most common media used for routine cultivation of bacteria is called

Ans: A
A)Blood agar
B)Meat agar
C)Serum culture
D)None of the above
57. Sound waves travel approximately at speed of meters per second            Ans: D
A)102
B)200
C)332
D)500
58. Pulmonary artery contains                                                                           Ans: A
A)Deoxygenated blood
B)Plasma
C)Oxygenated blood
D)All of the above
59. Bicuspid valve is otherwise known as                                                         Ans: B
A)Mitral valve
B)Trcuspid valve
C)Pulmonary valve
D)A single valve
60. A Germicide                                                                                                 Ans: C
A)Increase of infection
B)Controle of infection
C)It kills the infectious agent
D)All of the above
61. Both exocrine and endocrine glands is                                                        Ans: A
A)Pancreas
B)Parathyroid
C)Thyroid
D)Adrenal cortex
62. Common disinfectant used in the hospital is                                               Ans: A
A)Dettol
B)DDT
C)Kerosene
D)Olive oil
63. —–is the heat regulating centre in the human body                                     Ans: B
A)Pituitary
B)Hypothalamus
C)Cortex of adrenal gland
D)None of above
64. Site of intra muscular injection in infants and children’s is                           Ans: C
A)Ventro gluteal
B) Dorsal gluteal
C)Vastus lateralis
D)Deltoid muscle
65. Artificial method of feeding a coma Stage patient is called                          Ans: B
A) Lavage
B)Gavage
C)Savage
D)None of the above
66. Medical term used for mercy killing is                                                           Ans: A
A)Euthanasia
B)Euphoria
C)Advanced directives
D)None of the above
67. Emollient                                                                                                    Ans: A
A)Liquid paraffin
B)H2 O2 hydrogen peroxide
C)Water
D)Potassium permanganate
68. Fowler’s position is maintained in                                                               Ans:D
A)Rectal Examination
B)Vaginal Examination
C)Eye examination
D)To relieve dyspnoea
69. Florence Nightingale was born in                                                                Ans: A
A)1820
B)1810
C)1815
D)1920
70. Convert 40oc to Fahrenheit                                                                        Ans: B
A)106
B)104
C)103
D)105

For more Nursing Jobs vacancy Click Here

For Staff Nurse Recruitment Model Papers and M Sc Nursing Model Papers Click Here

 

6 Comments

Add a Comment
  1. I like this site very much bcoz its hassle free to get job alerts from one site, and it covers all over the India, thank you to entire team and we love you

    1. Thanks you for Valuable Feedback and Encourage Us with Comments and Follow us on Face book

  2. hii its very use full site to all nurses plaese upload more model papers for staff nurse compitaive examination

  3. Nice work

  4. Plz upload all years of msc entrance question papers

  5. Please send previous 10years post basic BSC nursing entrance exam questions paper.my email id [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.